Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | ja_jagienka |

~Redakcja nieruchom.. |
W celu poprawienie przejrzystości forum, jak i całego serwisu nieruchomosci.wieszjak.pl , prosimy o kierowanie pytań związanych z podatkami związanymi z obrotem nieruchomościami do niniejszego wątku forum. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~Józef K. |
Mam takie pytanie. Podpisałem z deweloperem umowę przedwstępną sprzedaży mieszkania w marcu 2005r. Do końca roku wniosłem też większość Do końca 2006r. wniosłem większość opłat. Umowa docelowa została podpisana w lutym 2007r. Czy mogę skorzystać z ulgi meldunkowej ? A jeśli nie w całości to jakoś częściowo? | ||
linki reklamowe | |
~red. |
Możesz jak najbardziej. Ulga meldunkowa dotyczy nieruchomości zakupionych po 01.01.2007r. - czyli ważny jest moment uzyskania prawa własności- a ten nastąpił w lutym 2007 wraz z zawarciem umowy docelowej. Na marginesie, nie można z ulgi skorzystać częściowo. "Wóz albo przewóz". | ||
~goonz |
Dowiedziałem się ostatnio o spadku który otrzymałem (jak się okazało) pół roku temu. Nie wiedziałem o tym, ponieważ ostatni rok spędziłem za granicą... nie specjalnie kontaktując się z "krajem ojczystym". Czy będę musiał zapłacić podatek od tego spadku ? Słyszałem że można jakoś się zwolnić | ||
~red. |
To zależy. Zależy po kim dziedziczysz i kiedy dokładnie się dowiedziałeś i co odziedziczyłeś. Masz miesiąc na złożenie deklaracji do US od momentu kiedy dowiedziałeś się o spadku. Jeśli zaś chodzi o kwestie zwolnienia, polecam tekst w dziale podatki. | ||
~goonz |
Odziedziczyłem po wujku małą kawalerkę. Dowiedziałem się o tym w trakcie świat. Mogę jakoś ograniczyć podatek ? | ||
~MGR |
Do Pana Józefa K. Zastanawiam się czy Pan został zameldowany przez dewelopera w mieszkaniu jeszcze przed przeniesieniem na Pana własności tego lokalu. I czy deweloper wyodrębnił jego własność. Zamieszkiwanie a zameldowanie to dwie różne kwestie. | ||
linki reklamowe | |
~MGR |
Do goonz. Jeśli wujek był bratem mamy czy taty, to mamy do czynienia z II grupą podatkową. Podatek od spadku można nie tylko ograniczyć, ale i go w ogóle nie płacić, ale trzeba dokonać jego zgłoszenia go do naczelnika US w terminie miesiąca od orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku lub od momentu kiedy dowiedziałeś się o nabyciu spadku i te opóźnienie udowodnisz. Ulga przysługuje do powierzchni 110mkw mieszkania, nie możesz być właścicielem lub najemcą innego mieszkania lub jeśli jesteś sprzedasz lub zrezygnujesz z najmu oraz musisz zameldować się w odziedziczonym mieszkaniu i zamieszkiwać przez 5 lat. To jedne z głównych warunków do skorzystania z tej ulgi, pozostałe określone są w ar. 16 ustawy o podatku od spadków i darowizn. | ||
~red. |
Celem redaktora było przedstawienie podstawowego faktu możliwości skorzystania z ulgi meldunkowej. Natomiast jej szczegóły wykraczały niejako poza pytanie (zwłaszcza że ulga przedstawiona jest w sposób szczegółowy w formie artykułu w dziale podatki). | ||
~Grzesiek W. |
Witam. Rodzice chrzestni (nie spokrewnieni ze mną)postanowili sprezentować mi mieszkanie. Czy będę musiał zapłacić podatek od darowizny ? Słyszałem że można jakoś się zwolnić w przypadku mieszkań (nie mam innego- póki co mieszkam z rodzicami), czy mogę z tego skorzystać ? | ||

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |