Przejdź do strony:
» PYTANIA O PODATKI ZWIĄZANE ZE SPRZEDAŻĄ I DAROWIZNĄ NIERUCHOMOŚCI
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Dom i prawo
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~Redakcja nieruchom..

10:31 28-03-2008
W celu poprawienie przejrzystości forum, jak i całego serwisu nieruchomosci.wieszjak.pl , prosimy o kierowanie pytań związanych z podatkami związanymi z obrotem nieruchomościami do niniejszego wątku forum.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz
~Józef K.

13:32 28-03-2008
Mam takie pytanie. Podpisałem z deweloperem umowę przedwstępną sprzedaży mieszkania w marcu 2005r. Do końca roku wniosłem też większość Do końca 2006r. wniosłem większość opłat. Umowa docelowa została podpisana w lutym 2007r. Czy mogę skorzystać z ulgi meldunkowej ? A jeśli nie w całości to jakoś częściowo?
odpowiedz

linki
reklamowe

~red.

13:51 28-03-2008
Możesz jak najbardziej. Ulga meldunkowa dotyczy nieruchomości zakupionych po 01.01.2007r. - czyli ważny jest moment uzyskania prawa własności- a ten nastąpił w lutym 2007 wraz z zawarciem umowy docelowej. Na marginesie, nie można z ulgi skorzystać częściowo. "Wóz albo przewóz".
odpowiedz
~goonz

14:42 28-03-2008
Dowiedziałem się ostatnio o spadku który otrzymałem (jak się okazało) pół roku temu. Nie wiedziałem o tym, ponieważ ostatni rok spędziłem za granicą... nie specjalnie kontaktując się z "krajem ojczystym". Czy będę musiał zapłacić podatek od tego spadku ? Słyszałem że można jakoś się zwolnić
odpowiedz
~red.

15:06 28-03-2008
To zależy. Zależy po kim dziedziczysz i kiedy dokładnie się dowiedziałeś i co odziedziczyłeś. Masz miesiąc na złożenie deklaracji do US od momentu kiedy dowiedziałeś się o spadku. Jeśli zaś chodzi o kwestie zwolnienia, polecam tekst w dziale podatki.
odpowiedz
~goonz

15:45 28-03-2008
Odziedziczyłem po wujku małą kawalerkę. Dowiedziałem się o tym w trakcie świat. Mogę jakoś ograniczyć podatek ?
odpowiedz
~MGR

17:31 28-03-2008
Do Pana Józefa K. Zastanawiam się czy Pan został zameldowany przez dewelopera w mieszkaniu jeszcze przed przeniesieniem na Pana własności tego lokalu. I czy deweloper wyodrębnił jego własność. Zamieszkiwanie a zameldowanie to dwie różne kwestie.
odpowiedz

linki
reklamowe

~MGR

18:00 28-03-2008
Do goonz. Jeśli wujek był bratem mamy czy taty, to mamy do czynienia z II grupą podatkową. Podatek od spadku można nie tylko ograniczyć, ale i go w ogóle nie płacić, ale trzeba dokonać jego zgłoszenia go do naczelnika US w terminie miesiąca od orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku lub od momentu kiedy dowiedziałeś się o nabyciu spadku i te opóźnienie udowodnisz. Ulga przysługuje do powierzchni 110mkw mieszkania, nie możesz być właścicielem lub najemcą innego mieszkania lub jeśli jesteś sprzedasz lub zrezygnujesz z najmu oraz musisz zameldować się w odziedziczonym mieszkaniu i zamieszkiwać przez 5 lat. To jedne z głównych warunków do skorzystania z tej ulgi, pozostałe określone są w ar. 16 ustawy o podatku od spadków i darowizn.
odpowiedz
~red.

09:11 31-03-2008
Celem redaktora było przedstawienie podstawowego faktu możliwości skorzystania z ulgi meldunkowej. Natomiast jej szczegóły wykraczały niejako poza pytanie (zwłaszcza że ulga przedstawiona jest w sposób szczegółowy w formie artykułu w dziale podatki).
odpowiedz
~Grzesiek W.

10:34 31-03-2008
Witam. Rodzice chrzestni (nie spokrewnieni ze mną)postanowili sprezentować mi mieszkanie. Czy będę musiał zapłacić podatek od darowizny ? Słyszałem że można jakoś się zwolnić w przypadku mieszkań (nie mam innego- póki co mieszkam z rodzicami), czy mogę z tego skorzystać ?
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawja_jagienka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawja_jagienka
Dołącz do naszego grona