Kiedy i jak wypowiedzieć umowę najmu   (http://dom.wieszjak.pl/forum/thread/2989,Kiedy-i-jak-wypowiedziec-umowe-najmu.htm)

~zuza - 10:26 11-03-2009
A jak to wygląda w praktyce? Jeżeli wypowiedziałam lokal z dniem 1 marca i do dnia 1 kwietnia lokator ma czas na opuszczenie lokalu to co z czynszem za miesiąc marzec? Kot wtedy płaci ja czy wynajmujący?
Adam Kret - 13:18 11-03-2009
W okresie wypowiedzenia najemca ponosi koszty wg dotychczasowych zasad. Podobnie- jeśli opóźni wyprowadzkę i będzie zajmował lokal bez tytułu prawnego powinien wpłacać odszkodowanie równe dotychczasowemu czynszowi.
~lidia - 20:01 19-03-2009
Dałam 3-letnie wypowiedzenie, miała mieszkać w mieszkaniu córka ,która obecnie zmuszona jest wynajmować.Prawdą jest ,iż główny najemca miał skączone 75 lat ale ma ona 5 dzieci,żadne nie stać by matcce pomóc.To jest śmieszne ,ze nie mogę dysponować swoją własnością, a na dodatek nie mają zamiaru płacić odszkodowania, To tylko w Polsce tak moze być , chory kraj i przpisy
~Dziubek - 21:15 11-05-2009
Ale patrz tez w druga strone te prawo jest dobre moim zdaniem .... jezeli ktos podjal sie wynajmu a Po 20 latach tak jak w moim przypadku ... po remontach na wlasna kieszen ..... chce nas weksmitowac .... to troche chore... ja rozumiem ze ludzie potrzebuja miejsca do spania itp. ale zeby robic to kosztem innych ?? Powodzenia i pozdrawiam
Adam Kret - 15:21 12-05-2009
Problem wynika niestety z tego, że ustawodawca tymi samymi przepisami (ochrony najemców) objął jednostki samorządu terytorialnego (np. gminę i jej mieszkania komunalne/ socjalne) jak i właścicieli prywatnych. To zrównanie jest jednak ograniczane przez Trybunał Konstytucyjny (do tej pory zniesiono ograniczenia dotyczące podwyżek czynszu w lokalach prywatnych). Z czasem być może restrykcyjne przepisy będą pozostawione jedynie co do mieszkań państwowych (samorządowych- stanowią bowiem istotne ograniczenie prawa własności- gwarantowanego nomen omen przez konstytucję.
~karola zr - 21:26 18-05-2009
witam. moj znajomy spisal umowe najmu z kobieta, ktora ma niepelnoletnie dziecko i mieszka z konkubentem(kobieta jest na rencie i pracuje). umowa zostala spisana na okres 1 roku z mozliwoscia wypowiedzenia w przypadku naruszenia warunkow umowy.. (podpisano przez najemce i najmujacego)
kobieta ta nie placi czynszu od 3 miesiecy ma zalegly rachunek za energie elektryczna. czy w takim wypadku jest mozliwe wypowiedzenie umowy najmu???jezeli tak to z jakim okresem wypowiedzenia?
mieszkam w tym samym bloku co ta kobieta i definitywnie widze, ze srodkow do zycia jej nie brakuje. kolega zwleka z wypowiedzeniem, ale mnie az nosi jak widze takie oszustwo ze strony tych ludzi.
prosze o pomoc
~OLLA - 12:18 20-05-2009
jaki jest ustawowy okres wypowiedzenia najmu mieszkania, jeśli w dniu zawarcia w/w umowy nie było to ustalone.
~Tomek - 15:25 13-07-2009
posiadałem Umowę najmu lokalu mieszkalnego na czas nie określony - wynajmujący już raz dał mi wypowiedzenie tej umowy zgodnie z czasem wypowiedzenia zawartym w umowie - jednak po tym czasie zezwolił mi na mieszkanie w/w mieszkaniu - gdyż jak powiedział- jeszcze nie znalazł kupca. Czy prawdą jest że w takim przypadku moja umowa przeszła z okresu oznaczonego na okres nieoznaczony i czy w tej chwil obowiązuje mnie art 688 KC - odnośnie 3miesięcznego okresy wypowiedzenia umowy przy kolejnym takim wypowiedzeniu ?
~Paweł Rudak - 20:33 13-07-2009
Tak. Ma pan racje - obowiązuje Pana 3miesięczny okres wypowiedzenia
~aneta - 18:57 16-07-2009
jeżeli jestem w konkubinacie i mam umowę najmu dożywotnią podpisaną przez konkubenta,czy może mi on wypowiedzieć umowę w przypadku rozstania
~Mirek - 20:52 23-07-2009
A co z wypowiedzeniem umowy przez najemcę? Czy najemcy przysługuje takie prawo? Jestem w takiej sytuacji iż od około półtorej miesiąca mnie oraz osobę zemną mieszkającą zaczęły dokuczać bóle wszystkich stawów - choć jesteśmy osobami młodymi. Zaczęliśmy szukać przyczyn. Okazało się iż w momencie wynajmu zostało zatajone przed nami kilka istotnych faktów na temat mieszkania. W trakcie wynajmowania lokalu okazało się iż w mieszkaniu jest grzyb oraz robactwo (które aktywne jest nocą - rybiki cukrowe, które gromadzą się w wilgotnych miejscach oraz mrówki na ścianach) - właściciel wiedział wcześniej iż w całym budynku jest ten sam problem jednak w chwili wynajmu nas o tym nie poinformował. Poza tym pomimo wielu próśb nie naprawił usterek (np.nie działający wentylator elektryczny przez co nie ma obiegu powietrza w mieszkaniu, problem robactwa zbagatelizował stwierdzeniem, że jak się nie podoba to można się wyprowadzić i nikogo nie trzyma na siłę). Czy w takim wypadku mogę wypowiedzieć umowę w trybie natychmiastowym? Czy ma uzasadnienie tutaj art.682 Kodeksu Cywilnego?
~gość - 13:08 24-07-2009
witam,mam male zapytanie. wynajmujemy z mezem mieszkanie,umowa zostala spisana na czas okreslony (12 miesiecy)z mozliwoscia wypowiedzenia(okres wynosi 2 miesiace)bez okreslenia jego powodu. Czy wynajmujacy ma zatem prawo wypowiedziec umowe przed jej zakonczeniem.
a jesli tak to nasuwa mi sie jeszcze pytanie czy ten dwumiesieczny okres wypowiedzenia oznacza ze najemca moze sie wyprowadzic dopiero po jego uplywie czy tez znaczy to ze poprostu ma dwa miesiace na to aby opuscic lokal i moze to zrobic w dowolnym momencie trwania tego okresu
Michał Waś - 21:44 27-07-2009
Do niedawna za niedopuszczalne było przewidywanie w umowie najmu na cza
określony możliwości jednostronnego rozwiązania umowy za
wypowiedzeniem. W tej chwili uznaje się tego typu zastrzeżenie za
skuteczne.
Najemca oczywiście musi wyprowadzić się wcześniej ale musi
zapłacić czynsz również za cały okres wypowiedzenia.
Michał Waś - 21:58 27-07-2009
Jak najbardziej znajdzie tu zastosowanie art. 682 k.c. Z tego co Pan
napisał jasno wynika, że stan mieszkania zagraża zdrowiu jego
mieszkańców. Co istotne, bez znaczenia jest dla skorzystania z tego
zastrzeżenia, czy wiedział Pan o istnieniu tych wad przy zawarciu umowy.
Także wszelkie ewentualne zarzuty ze strony wynajmującego co do znaczenia
świadomości wadliwości lokalu są tu bez znaczenia. Z ostrożności
radziłbym udokumentować wady lokalu a wypowiedzenie złożyć na piśmie
za potwierdzeniem odbioru.
Michał Waś - 22:00 27-07-2009
Czy chodzi o najem czy służebność osobistą mieszkania?
~papuga - 12:30 06-08-2009
Wynajęłam dom starszemu małżeństwu ,jak żyła żona to wszystko było
w miarę dobrze ,a od maja gdy pan wynajmujący został sam to dom jest w
b=okropnym stanie nie skoszona trawa ,w domu bałagan,zaniedbana
łazienka,po za tym mam nie płacony czynsz od maja do dnia dzisiejszego to
jest tylko 500 złoty miesięcznie ,rachunek za prąd mam również nie
zapłacony nie wiem co mam dalej robić,on w tym domu nie mieszka od
pewnego czasu i nie wiem gdzie teraz jest co mam dalej zrobić czy mam
szansę na odzyskanie pieniędzy za czynsz i prąd i jak mam mu
wypowiedzieć umowę najmu
Michał Waś - 21:22 10-08-2009
Polecam lekturę jednego ze wskazanych poniżej
artykułów:
http://wieszjak.pl/szukaj?q=wypowiedzenie+umowy+najmu&x=0&y=0
&c=1
~uczciwy obywatel - 16:48 23-08-2009
dostalem mieszkane w prywatnej kamienicy z lokatorami i dalem trzy letnie
wypowiedzenie konczy sie w 2010 lutym od stycznia nie placa czynszu w 2005
wymiebnili okna i twierdza ze maja prawo sobie odliczyc mieli sie
wyprowadzic w lipcu i dalej siedza dlug rosnie a ja jestem biedny nie wiem
czy dac ich do sadu prosze o porade 510745872
~firma - 20:15 23-08-2009
Jak wypowiedzieć lokal użytkowy ze skutkiem natychmiastowym, jeśli:
-właściciel nie poinformował nas o tym, że w ciągu 3 m-cy, od dnia podpisania umowy, bedzie remont pionów w lokalu oraz remont elewacji (wspólnota mieszkaniowa poinformowała nas o tym zaraz po podpisaniu przez nas umowy, więc było to dla wspólnoty wiadome). Teraz nie da tam się przez te remonty prowadzić działalności gospodarczej - wszystko trzeba wynieść z lokalu, bo tak się kurzy, jest głośno, bo kują - nie można przyjmować klientów.
- ściany wewnątrz lokalu są mokre, gdy pada deszcz - jest bardzo duża wilgotność i robactwo (w momencie wynajmu ściany były świeżo odmalowane i wszystko wyglądało dobrze, teraz są całe w mokrych plamach i nic nie może stać przy ścianach). Wilgotność jest tak duża, że siadają nowe sprzęty komputerowe, a pracownicy źle się czują.

Bardzo proszę o pomoc - na jaki przepis można się powołać? Ludzie pracują w domu, bo nie mamy warunków do pracy na miejscu.
~gość - 12:40 28-08-2009
Witam. Mam pytanie, co nalezy zrobic w sytuacji jeśli chcę się powołać na art. 682 k.c. (zagrzybienie mieszkanie), ale właściciel robi problemy z dostarczeniem wypowiedzenia, z powodu jego rzekomej nieobecności, tylko po to, aby otrzymać kolejny miesięczny czynsz? Z góry dziękuje za odpowiedź
~monikamon78 - 11:59 29-08-2009
PILNE mam pytanie czy administracja ma prawo do wypowiedzenia lokalu mieszkalnego i nakazu jego opuszczenia,bez zapewnienia lokalu zastępczego mam dwoje małych dzieci.wypowiedzieli mi lokal dali jeden miesiąc a potem przysłali pismo ze lokal zajmowany jest bez prawnie i że muszę zapłacić im odszkodowanie prawie 300zł.za miesiąc.co w takiej sytuacji mogę zrobić a nie stać mnie żeby spłacić zadłużenie na raty po 400+czynsz a za gotówkę już w ogóle.co robić błagam o pomoc,gdzie się udać?
~miś30 - 19:46 11-09-2009
Jakie mogą być konsekwencje dla najmującego jeżeli wypowiada umowę jeszcze zanim się wprowadzi??
~maciek - 10:14 16-09-2009
Witam, podpisałem umowę najmu lokalu mieszkalnego 15.09.2009 na czas nieoznaczony ale z powodów osobistych jestem zmuszony dzisiaj tj. 16.09.2009 wypowiedzieć tą umowę. Dodam,że nie mam jeszcze kluczy do tego mieszkania co znaczy, że nie zamieszkiwałem tego lokalu. Mam kilka pytań:
1. Czy wypowiadając umowę najmu muszę uzasadnić moją decyzję?
2. w umowie nie ma paragrafu mówiącego o 1 miesięcznym terminie wypowiedzenia, tak więc czy mogę wypowiedzieć umowę ze skutkiem natychmiastowym bez zachowania terminów wypowiedzenia?
3. Kto jest zobowiązany w tej sytuacji do zapłaty czynszu jeżeli ja nie posiadam kluczy i nie zamieszkiwałem lokalu?
Dodam,że według umowy czynsz płatny jest miesięcznie z góry do dnia 15 każdego miesiąca kalendarzowego.
Z góry dziękuję za odpowiedż
~Edyta - 17:34 07-10-2009
Pomocy!!! Chcę wypowiedzieć umowę najmu ale w tejże umowie mam napisane cyt: " Okres wypowiedzenia umowy lub zmiany jej zapisów wynosi co najmniej jeden miesiąc. W przypadku wypowiedzenia umowy, obowiązuje ona jeszcze do końca następnego miesiąca". Co to znaczy??? Mam wypowiedzieć umowę z okresem 1 miesiąc czy 2 miesiące... Proszę o odpowiedź...
~gość - 20:20 27-10-2009
musze pilnie wypowiedziec mieszkanie utracilam dochod i nie mam z czego oplacic mieszkania a wlascicielka mi robi problemy czy moge w takim przypadku wypowiedziec umowe najmu ze skutkiem natychmiastowym
andzia6631 - 11:20 13-11-2009
witam mamy pytanie chcialam wypowiedziec umowe lokalu najmu z powodu zamkniecia dzialalnosci bylam u wlascicielki to stwierdzila ze dalej mam placic za czynsz i nie podpisze mi wypowiedzenia umowy najmu co mam w tej kwesti zrobic pomocy
~megi - 00:13 18-11-2009
Znalazłam to pytanie na jednym z portali jednak pozostało ono bez odpowiedzi, jestem w takiej samej sytuacji i bardzo ciekawi mnie fakt czy autor tego maila ma racje:

"Witam mam pytanie w sprawie sposobu liczenia terminu wypowiedzenia umowy najmu.

Z teorii wiem, że w przypadku, gdy umowa najmu mieszkania zawarta jest na czas nieoznaczony,
czynsz płacony jest miesięcznie a w umowie nie zawarto umownych terminów wypowiedzenia,
zastosowanie ma wtedy przepis art. 673 par. 2 K.C.

Jak ma się sposób liczenia terminu wypowiedzenia w przypadku, gdy w takiej umowie określony
jest miesięczny okres wypowiedzenia (bez informacji, że np. termin liczony jest od konca
miesiaca, w ktorym złożone zostało wypowiedzenie).

Moje stanowisko jest następujące.

W związku z tym, że w umowie zawartej na czas nieoznaczony, zawarty został umowny termin
wypowiedzenia umowy "jedno miesięczny", nie mają tu zastosowania ustawowe terminy
wypowiedzenia, a do liczenia biegu terminu mogę zastosować normę zawartą w art. 110, art.
112, art. 114 K.C.

Czy z moją interpretacją nie jest w kolizji art. 688 K.C.?

Proszę o udzielenie odpowiedzi na którakolwiek z moich wątpliwości"

Z góry dziękuje za pomoc
Renata Ostojska - 21:07 25-11-2009
Witam,

prosze wyslac poczta za potwierdzeniem obioru to wypowiedzenie.

Pozdrawiam
~sonia - 11:09 29-11-2009
Wynajęłam mieszkanie ,w umowie zaznaczone jest na bezterminowo.Lokator miał pokrywac tylko czynsz i opłaty eksploatacyjne.
Niestety nie pokrywał ,jest dług na ok 10 czynszy. Wysłałam mu wezwanie do zapłaty z miesięcznym terminem.Jeśli nie zapłaci ,to wiem co dalej,ale jeśli zapłaci ,to jak mam postępowac ,żeby usunąc go z lokalu.Muszę sprzedac to mieszkanie,ponieważ mam długi i ta osoba to wie .Wykorzystała moją niewiedzę w prawie.Bardzo proszę o odp.
~zuzia - 20:47 02-12-2009
a jak to wszystko sie ma do tego ze ktos podpisal umowe na 2 lata i nie odebral kluczy poniewaz myslal ze z cenie jest czynsz poniewaz tak mu powiedzial przedstawiciel biura nieruch ale umowe sama popelnilam blad ze podpisalam po przeczytaniu a wynajmujacego to nie obchodzi i chce zebym tam mieszkala choc mnie nie stac!!! chcialam jej zaplacic czynsz za miesiac do spoldzielni i jej a ona ze nie i co ja mam zrobic prosze o pomoc!!!!!!!!!!!!
~Gabriela - 09:38 22-02-2010
Mam umowę na czas określony, tj. do końca kwietnia 2010r. Jednak taf chciał że znalazłam już inne mieszkanie. Czy mogę zrezygnować z umowy najmu miesiąc wcześniej? Dodam że w umowie nie ma żadnych zapisów dotyczących warunków wypowiedznia.
~drowning_man - 14:42 10-06-2010
Witam, wynajmuje mieszkanie od pewnego Pana, w umowie jest paragraf, że okres wynajmu jest do września 2010 z miesięcznym okresem wypowiedzenia. Czy mogę te umowę rozwiązać wcześniej? Właściciel mówi, ze nie mogę i grozi mi sądem jesli nie będę płacił do wrzesnia. Co zrobić jeśli chciałbym już teraz w czerwcu rozwiązać umowę? Dodam, że w umowe jest wzmianka, ze jeśli przez miesiąc nie będe płacił to właściciel ma prawo wyrzucić mnie z mieszkania, czy jeśli zostane wyrzucony to czy będe musiał dalej płacić do września? Odpowiedz bardzo bym prosił aby została wysłana na adres: drowning_man@poczta.fm
~alanaji - 22:39 29-06-2010
Witam,mam powazny problem,a mianowicie w dniu dzisiejszym dostałam pismo od Miejskiego Zadzadu Budynków że wypowiadaja mi umowe z dniem 1 lipca 2010 roku i mam czas wyprowadzki do 31 lipca 2010 roku. Co mam zrobić? mam troje dzieci (syn 12 lat, syn 7 lat i najmłodszy syn 11 miesiecy) mąz sam pracuje. Był dobry okres w zyciu wiec nie było problemu z opłatą czynszu, płacilismy nawet nadpłacalismy kilka miesiecy,ale od 2009 roku jest kryzys.Męzowi w pracy zmienili stanowisko pracy na mniej płatne a za tym idzie mniejsza comiesieczna wypłata i z opłatami ciezko(na dodatek sa inne zobowiązania np. banki). Ale czynsz płacilismy nieregularnie ale był płacony w całości co mieiseczne opłaty lub tyle ile mogłam to wpłacałam. A MZB wypowiada mi umowe, co teraz bedzie ,nie mam lokum zastepczego, mam popłacony czynsz brakuje tylko małej kwoty aby byc na bieżaco, to czemu Oni mi wypowiadają umowe najmu. Nie mam dużego zadłużenia tylko 320zł,a ludzie latami nie płaca i im nic nie robia. A normalnemu człowiekowi podwinęla się noga i jeszcze dobijaja takimi postanowieniami. Prosze o pomoc co mam robic, jestem w kropce. na dodatek banki tez zaczynaja sie pomału dopytywac. dziekuje i czekam na odpowiedzi-podpowiedzi.
~Mira - 14:33 12-11-2010
od kilku lat wynajmuję mieszkanie, podczas pierwszej zimy wyszło na jaw że cała jedna ściana budynku jest w grzybie. w chwili obecnej mam zagrzybiałom kuchnię i czesto z dzieckiem chorujemy na zapalenie oskrzeli- w zwiazku z czym lekarz się mnie zapytał czy mam grzyba w mieszkaniu? do tego jest okno przez które wieją "halne wiatry" mimo iż je uszczelniamy. znalazłam inne lepsze mieszkanie i chce dac włascicielowi natychmiastowe wypowiedzenie przeze mnie lokalu. jaką ustawa mam się poprzeC??
~piort - 15:09 06-04-2011
Od 2 lat wynajmuję mieszkanie na tzw umowę "ustna" Obecnie z uwagi na to,iz straciłem pracę zalegam za miesiac marzec Co zdarzyło się po raz pierwszy Właścicielka poprzez sms karze wyprowadzić się w ciągu 2 dni Czy w tej sytuacji nie obowiazuje ją miesięczne wypowiedzenie.
~ewelina - 16:54 12-05-2011
Witam!
Mam problem. Podpisałam umowę na określony okres (bez wcześniejszego okresu wypowiedzenia), mój współlokator z którym wynajmuje mieszkanie (razem podpisaliśmy umowę) wczoraj został wyrzucony z pracy. W związku z tym nie stać nas już na mieszkanie w tym lokum. Dzwoniliśmy do właściciela, poinformowaliśmy go, że jak najszybciej pragniemy się wyprowadzić i czy okres miesięcznego wypowiedzenia byłby dla niego wygodny. On natomiast twierdzi, że musimy mieszkać do września bo taką podpisaliśmy umowę i straszy nas sądem. Co robić?
~wera - 16:02 31-08-2011
witam serdecznie!
po 4 latach wynajmu mieszkania zmarła jego właścicielka, umowa była spisana tzw."między nami", jej córka przejęła mieszkanie- przez pół roku mieszkaliśmy w nim bez żadnej umowy(od grudnia 2010 r.), w sierpniu podpisaliśmy nową umowę na okres od czerwca 2011 do końca roku,i niestety parę dni temu dowiedzieliśmy się o sprzedaży tego mieszkania- musimy się wyprowadzić...mamy 8-letnią córkę.jakie w tym przypadku przysługują nam prawa?

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawja_jagienka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawja_jagienka
Dołącz do naszego grona