Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | kw02 | barszym | ja_jagienka |

| Finanse | Wnętrza | Narzędzia | Forum |

~zuza 81.105.*.* |
A jak to wygląda w praktyce? Jeżeli wypowiedziałam lokal z dniem 1 marca i do dnia 1 kwietnia lokator ma czas na opuszczenie lokalu to co z czynszem za miesiąc marzec? Kot wtedy płaci ja czy wynajmujący? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
W okresie wypowiedzenia najemca ponosi koszty wg dotychczasowych zasad. Podobnie- jeśli opóźni wyprowadzkę i będzie zajmował lokal bez tytułu prawnego powinien wpłacać odszkodowanie równe dotychczasowemu czynszowi.
---------------------Redaktor wieszjak.pl | ||
linki reklamowe | |
~lidia 79.184.*.* |
Dałam 3-letnie wypowiedzenie, miała mieszkać w mieszkaniu córka ,która obecnie zmuszona jest wynajmować.Prawdą jest ,iż główny najemca miał skączone 75 lat ale ma ona 5 dzieci,żadne nie stać by matcce pomóc.To jest śmieszne ,ze nie mogę dysponować swoją własnością, a na dodatek nie mają zamiaru płacić odszkodowania, To tylko w Polsce tak moze być , chory kraj i przpisy | ||
~Dziubek 80.54.*.* |
Ale patrz tez w druga strone te prawo jest dobre moim zdaniem .... jezeli ktos podjal sie wynajmu a Po 20 latach tak jak w moim przypadku ... po remontach na wlasna kieszen ..... chce nas weksmitowac .... to troche chore... ja rozumiem ze ludzie potrzebuja miejsca do spania itp. ale zeby robic to kosztem innych ?? Powodzenia i pozdrawiam | ||
Problem wynika niestety z tego, że ustawodawca tymi samymi przepisami (ochrony najemców) objął jednostki samorządu terytorialnego (np. gminę i jej mieszkania komunalne/ socjalne) jak i właścicieli prywatnych. To zrównanie jest jednak ograniczane przez Trybunał Konstytucyjny (do tej pory zniesiono ograniczenia dotyczące podwyżek czynszu w lokalach prywatnych). Z czasem być może restrykcyjne przepisy będą pozostawione jedynie co do mieszkań państwowych (samorządowych- stanowią bowiem istotne ograniczenie prawa własności- gwarantowanego nomen omen przez konstytucję.
---------------------Redaktor wieszjak.pl | ||
~karola zr 87.207.*.* |
witam. moj znajomy spisal umowe najmu z kobieta, ktora ma niepelnoletnie dziecko i mieszka z konkubentem(kobieta jest na rencie i pracuje). umowa zostala spisana na okres 1 roku z mozliwoscia wypowiedzenia w przypadku naruszenia warunkow umowy.. (podpisano przez najemce i najmujacego) kobieta ta nie placi czynszu od 3 miesiecy ma zalegly rachunek za energie elektryczna. czy w takim wypadku jest mozliwe wypowiedzenie umowy najmu???jezeli tak to z jakim okresem wypowiedzenia? mieszkam w tym samym bloku co ta kobieta i definitywnie widze, ze srodkow do zycia jej nie brakuje. kolega zwleka z wypowiedzeniem, ale mnie az nosi jak widze takie oszustwo ze strony tych ludzi. prosze o pomoc | ||
~OLLA 87.205.*.* |
jaki jest ustawowy okres wypowiedzenia najmu mieszkania, jeśli w dniu zawarcia w/w umowy nie było to ustalone. | ||
linki reklamowe | |
~Tomek 213.158.*.* |
posiadałem Umowę najmu lokalu mieszkalnego na czas nie określony - wynajmujący już raz dał mi wypowiedzenie tej umowy zgodnie z czasem wypowiedzenia zawartym w umowie - jednak po tym czasie zezwolił mi na mieszkanie w/w mieszkaniu - gdyż jak powiedział- jeszcze nie znalazł kupca. Czy prawdą jest że w takim przypadku moja umowa przeszła z okresu oznaczonego na okres nieoznaczony i czy w tej chwil obowiązuje mnie art 688 KC - odnośnie 3miesięcznego okresy wypowiedzenia umowy przy kolejnym takim wypowiedzeniu ? | ||
~Paweł Rudak 213.158.*.* |
Tak. Ma pan racje - obowiązuje Pana 3miesięczny okres wypowiedzenia | ||
~aneta 83.28.*.* |
jeżeli jestem w konkubinacie i mam umowę najmu dożywotnią podpisaną przez konkubenta,czy może mi on wypowiedzieć umowę w przypadku rozstania | ||

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |