1
Przejdź do strony:
» Jak uzyskać wypis i wyrys z ewidencji gruntów i budynków?
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Dom i prawo
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~abrzoza1
89.79.*.*

23:05 20-01-2010
Artykuł to totalna porażka. Poziom trudności uzyskania tego dokumentu graniczy z cudem w niektórych starostwach. Po pierwsze o taki dokument może wystąpić jedynie obecny właściciel. Po drugie nawet z pełnomocnictwem od właściciela urząd odrzuci wniosek (np w Warszawie) uzasadniając decyzję tym, iż nie mam interesu prawnego.

Nie wspomnę o czasie oczekiwania. Ustawowo 21 dni w praktyce 35 (przynajmniej ja) od prawidłowego złożenia wszystkch dokumentów.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz
~alinka
77.254.*.*

18:04 29-07-2010
Zupełnie inaczej wygląda to w Poznaniu. Właśnie załatwiałam taki dokument jako pełnomocnik. Żadnych problemów, dotrzymany termin, pomocni urzędnicy. Wszystko jawnie i bez najmniejszych znajomości.
odpowiedz

linki
reklamowe

~Krynia
83.13.*.*

11:06 09-02-2012
Orzeczeniem Sądu w spadku 3 osoby otrzymały działkę w 1/3 części każdy. W związku z orzeczeniem tyrzeba dokonać zmiany w ewidencji gruntów. W poprzednich latach na podstawie orzeczenia Sądu Decyzją Urzedu Powiatowego nanoszono zmiany w ewidencji gruntów, a na tej podstawie w księdze wieczystej i odpowiednio pod względem gterytorialnym - urzęzie gminy.Popstepowanie przekształceniowe było urzędowe i w związku z tym nieodpłatne. Aktualnie, czy jest możliwość zalegalizowania zmiany nieodpłatnie? W księgach wieczystych żądają opłaty po 150 zł od każdej osoby, czyli 450 zł. Nie chcę ponosić kosztów za wszystkich współwłaścicieli i w związku z tym oprócz orzeczenia Sądowego stan prawny pozostaje nie zalegalizowany w ewidencji gruntów i KW. Czy jest możliwość zalegalizowania drogą urzędową - bez kosztów? Kto z Państwa może mi fachowo doradzić?.
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawja_jagienka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawja_jagienka
Dołącz do naszego grona